Когато става въпрос за централно отопление най-важното е да изберем подходящата за

...
Когато става въпрос за централно отопление най-важното е да изберем подходящата за
Коментари Харесай

Как да намалим разходите за отопление и електричество с близо 20%?

Когато става въпрос за централно отопление най-важното е да изберем подобаващата за нас температура в дома ни. Това мнение изрече пред  инж. Йовко Раканов по отношение на настъпването на отоплителния сезон.

Той поучава да не контролираме температурата с отваряне на прозореца, тъй като по този метод се " подвежда " термоглавата, вентилът остава отворен и потреблението на сила се усилва доста.

Често при започване на отоплителния сезон потребителите не помнят термоглавата завъртяна на 5, с цел да се изпълни радиаторът с вода, и по този начин първия месец се натрупват огромни сметки. Съветът на специалиста е да проверим по кое време топлофикационните сдружения ще стартират работа и да оставим вентилите на радиаторите отворени за не повече от няколко часа, след което да ги нагласим на силата, която желаем.

Експерти показват подовите климатици като по ефикасни и даже по енергоспестяващи, изключително в случай че са енергиен клас А+++, защото съумяват да затоплят въздуха изпод нагоре и по този начин да не се хаби излишно сила.

Всяко едно нарастване на градусите ще се отрази посредством растеж в сметките

И при централно отопление, и при такова с електричество, съветът е, когато не сме в жилището, да понижаваме температурата, с цел да пестим сила. При по-новите отоплителни тела даже има опция отдалечено да увеличим градусите 10-20 минути преди да се приберем, с цел да ни бъде по-комфортно.

Все отново най-ефективната стъпка към пестенето на сила у дома е слагането на топлоизолация.

Друг голям потребител на сила е бойлерът. Тук съветът е да понижим градусите му на по-ниска степен. 

В кухнята инж. Раканов поучава потреблението на керамични или индукционни котлони, защото там загубата на сила е сведена до най-малко.

Ще спестим сила и в случай че готвим няколко неща по едно и също време във фурната, с цел да се възползваме оптимално от топлината ѝ. Хладилникът също употребява доста сила. Съветът е да не държим излишно количество храна в него и вярно да контролираме температурата.

Важно е зад хладилника да се обезпечи задоволително пространство, с цел да циркулира въздух и да не се претрупва компресорът. А когато го отваряме, това да става бързо и постоянно да се уверяваме, че сме го затворили добре. Много сила черпят още пералнята и сушилнята.

В допълнение можем да използваме стратегии, които работят по-кратко. Относно сушилните съветът е, в случай че програмата разрешава, да не сушим до цялостно изсъхване, тъй като точно последните обороти на сушене са най-енергоемки.

Сред другите ненужни потребители на ток са забравеният включен тв приемник или модем на кабелен оператор.

Разбира се значимо е и да изключваме електроуредите от контактите, когато няма да бъдем за по-дълго време в дома. Освен че ще спестим сила, в случай че не го създадем, при възможна гръмотевична стихия, някои от уредите могат да изгорят, а даже и да провокират пожар.

От практиката си инж. Раканов споделя, че е извънредно значимо да подменим крушките в дома с енерго спестяващи. Разликата сред остаряла 60 вата крушка и енергоспестяваща 12 вата е забележима, както с просто око, по този начин и в сметката. Освен това те имат по-дълъг живот. 

Най-често излишно се хаби сила от забравени включени уреди, като тв приемник, компютър, кафе машина, както и лампи или вентилаторът в банята. Експертите поучават още, когато е допустимо, да се възползваме от нощната цена. Допълнително е хубаво да се ревизират уплътненията на прозорци и порти. По-добре да се влага в средства в нови такива, в сравнение с да се усилват разноските за отопление.

Ако успеем да използван всички тези препоръки, е допустимо да понижим сметките си за отопление и ток с близо 20 на 100. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР